Het totale aantal geregistreerde verkeersmisdrijven in Nederland neemt af, zo kan worden geconcludeerd op basis van onderzoek van Lion Legal op basis van verschillende strafrechtwebsites en de cijfers van het CBS. Deze cijfers laten over de periode 2014 t/m 2016 een dalende trend zien. Opvallend is echter wel dat een aantal delicten de afgelopen jaren juist toenam. Er lijkt dus sprake te zijn van een duidelijke verschuiving in het soort verkeersmisdrijven.
Inhoud
Algehele daling zichtbaar van 6,7% ten opzichte van 2014
Bij nauwkeurige bestudering van de door het CBS verstrekte cijfers valt allereerst op dat het totale aantal geregistreerde verkeersmisdrijven tussen 2014 en 2016 terugliep van 122.150 tot 113.975; een daling van 6,7%. Een statistiek om trots op te zijn zo lijkt het, zeker als je bedenkt dat daarmee gemiddeld genomen slechts 0,67% van alle Nederlanders zich schuldig maakt aan misstanden in het verkeer. Hoewel het totale aantal verkeersdelicten immers afnam, waren er in sommige categorieën opvallende stijgingen zichtbaar.
Daling veroorzaakt door sterke vermindering rijden tijdens rijverbod en rijden onder invloed
De daling in geregistreerde verkeersmisdrijven lijkt vooral veroorzaakt te worden door het teruglopende aantal gevallen rijden tijdens een rijverbod (-33%) en het rijden onder invloed (-18%). Deze soms scherpe dalingen worden echter deels tenietgedaan door de opvallende toename van andersoortige misdrijven.
Naast een toename van 12 % van het aantal geweigerde blaastesten rapporteert het CBS tevens een forse stijging in het aantal gevallen joyriding. Joyriding wordt vaak gezien als kattenkwaad en lijkt wellicht onschuldig, maar omdat de bestuurders vaak jongeren zonder rijbewijs zijn ontstaat er bij dit vergrijp dikwijls onverzekerde letselschade en materiële schade. Politie en justitie nemen joyriding dan ook uiterst serieus; bij veroordeling kan naast een flinke geldboete en een strafblad in het uiterste geval zelfs een celstraf van 6 maanden cel volgen.
Rotterdam herbergt meeste verkeersovertreders, Schiermonnikoog het minst
De landelijke trend vertaalt zich ook naar de diverse afzonderlijke gemeenten, waar over het algemeen eveneens een daling in het aantal geregistreerde verkeersmisdrijven waarneembaar is. Daarbij zal het niet verbazen dat de vier grootste steden van het land ook het hoogste aantal verkeersdelicten laten noteren.
Gecorrigeerd voor het aantal inwoners vallen Amsterdam en vooral ook Utrecht echter ruim buiten de top 25. Rotterdam is zowel absoluut als relatief de onbetwiste nummer 1 qua verkeersmisdragingen. Met 8.555 geregistreerde verkeersmisdrijven bezondigde in 2016 gemiddeld genomen maar liefst 1,36% van de inwoners zich hier aan wegpiraterij, twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Den Haag (1,20%), Ouder-Amstel (1,19%) en Eindhoven (1,12%) volgen op gepaste afstand.
Juridische uitgeverij Lion Legal ziet een vergelijkbare trend bij haar websites. “Het aantal vragen aan onze verkeersrechtadvocaten daalt de afgelopen jaren licht. “, zegt Ronald Buijs van Lion Legal. ” Ook het aandeel van het aantal aanvragen uit de omgeving Rotterdam en Den Haag is opvallend hoog. Meer dan een kwart van alle aanvragen op onze websites in 2016 was afkomstig uit de provincie Zuid Holland.”
Helemaal onderaan de lijst van verkeersdelicten vinden we allereerst Schiermonnikoog. De kleinste gemeente van Nederland kende zowel in 2014 als in 2016 exact 0 verkeersmisdrijven, al is men in dit opzicht wellicht enigszins geholpen door het feit dat auto’s grotendeels van het eiland geweerd worden. Wat dat betreft is het realistischer om gemeenten als Bellingwedde (Groningen) en Ferweradiel (Friesland) uit te roepen als meest verkeersregeltrouwe van Nederland. In deze twee noordelijke gemeenten beging in 2016 gemiddeld genomen slechts 0,17% van de bevolking een verkeersmisdrijf. Benieuwd naar uw de cijfers binnen uw eigen gemeente? Bekijk dan op de overzichtspagina hoe u gemeente scoort.
Bron: Ingevorderd Rijbewijs.nl, CBS